Medlemsservice
 
 
 
 

Glemt password?

Medlemskab

Tidsskrift

Ordenshistorisk Tidsskrift udkommer ca. 2 gange om året.

Se en liste over indholdet her

Bogudgivelser

Ordenshistorisk Selskab står bag udgivelser af bøger med ordensrelateret indhold.

Se en liste over bøgerne her

Ordenshistorisk Forlag

Ordenshistorisk Forlag er et forlag som - uafhængigt af Ordenshistorisk Selskab - udgiver bøger om ordener og medaljer.

Se listen af udgivelser her

  Udskriv artikel

Mødereferat - Bæring af ordensdekorationer - korrekte og knap så korrekte måder

Der findes bærereglementer, der beskriver hvordan dekorationer skal bæres, men bliver de fulgt?
Mødereferat - Bæring af ordensdekorationer - korrekte og knap så korrekte måder

Fransk redningsmand
Foto fra Ordenshistorisk Tidsskrift nr. 54

Emnet havde fået folk af huse denne aften den 11. oktober i Københavns Marineforenings smukke mødelokale på Nyholm. Og forventningerne blev ikke skuffede. Foredragsholder Lars Stevnsborg indledte med en omtale af de bæringsregler, der rent faktisk findes i f.eks. Danmark, Storbritannien og England. Men ak, som det skulle vise sig i løbet af aftenen, havde en dekoreret person måske nok hørt om bæringsregler, måske også læst om dem - men ikke forstået dem.


Vi fik vist eksempler på bæring af medaljer, der blev tildelt med bagsiden fremad, et ridderkors blev båret på højre side af brystet, en herre bar sin medalje i damesløjfe. Vi så også eksempler på kvinder, der bar kommandørkorset af Dannebrogordenen på de besynderligste måder. Og herrerne er ikke bedre - bryststjerner bæres ved brystlommen og skærf om halsen.


I Storbritannien, Australien og New Zealand har man den skik, at familiedekorationer kan bæres på højre side af brystet, f.eks. hvis en søn bærer sin afdøde faders dekorationer på våbenstilstandsdagen den 11. november.


Desværre så vi også eksempler på personer, der havde smykket sig med lånte fjer i form af bæring af en orden eller medalje, som vedkommende aldrig var blevet tildelt. I Canada bliver der slået hårdt ned på den slags.


Vi så også eksempler på princippet jo flere, jo bedre. Her blev vist gamle postkort fra begyndelsen af 1900-tallet med franske redningsmænd, der havde hele brystet dekorereret, såvel på højre som på venstre side. Tankerne gik her til nordkoreanske højtstående officerer eller til gamle sovjetofficerer.


Helt igennem et interessant, morsomt og ind imellem også sørgeligt foredrag, der gav stof til eftertanke.